Wednesday, 17 April 2013

Barzakh--Akhirah

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamu'alaikum.

It's 3.14 am. And wide awake. Tidoq awal gills kan.

Hmmm..
Nak sharing some thoughts ja.
Actually, tadi baru dengar berita gempa bumi kat Iran. India and Dubai are affected.
Anggaran 40  orang depa jumpa yang terkorban.
Tiba-tiba rasa ya Allah, ramai yang dah tamat preparation dia kat dunia ni.
Cuba bayangkan, tengah dok syok makan, berguling tidur atas katil, ubah channel TV, sembang dengan kawan.
Tiba-tiba, THE END.
Ya, TAMAT.

Yang menakutkan dan buat aku terdiam lama...
Kalau waktu tu dia fikir nak bertaubat esok.
"Sempat kot ni. Alaa sat ja" 

Dengan solat tak sempurna lagi, masih tak khusyuk, puasa pun tak habis qada lagi,
Dosa dengan Allah kita tahu dan mampu ingat.
Macamna dosa dengan manusia pulak?
Berapa banyak yang kita tak bayar hutang, yang kita sangka buruk,yang kita caci dalam hati, yang kita umpat secara terang atau berlapik konon-konon lebih berbudi bahasa la kann. Felamakss hebat teori kau.

Betul kan.
We just need to admit our mistakes to realize more about it.
Dengan diri yang macam ni ka nak jumpa Tuhan. Dengan sikitnya sebut nama Allah dalam hati dan lidah. Sikitnya ingat Dia. Malu. Sebak.

Lepas mati.
Episod kita dalam kubur pulak. Ya, ngerinya fikir pasal introduction masuk kubur pun dah tarik nafas sebaldi . Kadang-kadang cuba imagine sendiri , waktu kita dibawa masuk dalam liang lahad. Kita nampak orang kambus tanah atas badan kita.
Mula-mula langit biru, lama-lama kabur, dan gelap GELITA.

We are all alone. With our deeds.
Aku ingat satu ayat ni,

"Kematian adalah satu permulaan pada KEHIDUPAN KITA YANG SEBENAR."

Death is just a beginning to our REAL LIFE.
So, anggapan kata kematian itu penamat hidup kita adalah totally wrong.
but wait, hidup kita kat dunia ni apa maknanya?

Kat dunia, kita bersiap sedia la.
Macam nak bina rumah. Kayu, simen, pasir,paku, gerudi, bumbung semua kena ada kan.
Its up to you nak bina rumah yang elok kukuh selamat dan kita bahagia dalam tu.
Atau rumah yang tak sempat buka pintu dah roboh kena kita, and ofcourse tak bahagia langsung.

Kat dunia kita boleh gerak tangan dan kaki buat bekal yang baik.
Tapi masuk ja alam barzakh, kita just sit there and watch how our lives will begin and go on. YA WE JUST WATCH AND DO NOTHING!
sebab kita langsung takda kuasa.
Bayangkan.

To conclude,
Dunia ni tempat berlatih, bersedia, bersusah, knowing our God, membentuk diri kita, tempat kita menulis jalan cerita kita lepas ni.

Alam barzakh, permulaan hidup, introduction.

Akhirat, hidup sebenar, our real hometown, our truest laughter and cry ever, tak perlu susah payah buat baik dah, we just receive and receive and receive endlessly..

Dan disebabkan dunia bukan hidup sebenar kita, dan tak termasuk pun dalam introduction hidup kita.
Nabi dah bagi gambaran nilai dunia tu. 
Supaya kita sedar selalu.


“Demi Allah,dunia ini dibanding akhirat ibarat seseorang yang mencelupkan jarinya ke laut; air yang tersisa di jarinya ketika diangkat itulah nilai dunia ” (HR Muslim).

Dunia - air kat jari
Akhirat - Laut

Obvious enough.
InshaAllah, jom muhasabah masing-masing.
Minta maaf semua kalau ada salah silap. Tolong tegur kesalahan saya..
Allahu'alam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...