Saturday, 12 October 2013

Sacrifice?

even until now, the eyes easily get wet when Friday comes.
even until now, nearly 4 months.

everytime i see people carrying their bags, with a smile
and yes, the answer is written on their faces, already.
i just waved my hand "Have a nice holiday home"

and as we passed each other
i turned around to see them again.
"how does it feel to be with loved ones every weekend, how does it feels when u can act like a 7-year-old kid again and be ugly anytime whenever u go back home each Saturday?"

it must be wonderful.
for i rarely (like seriously) can spend time with my family
even if i can, it would be like 4 or 5 days max (like seriously) after 2 months pass
but i know theres a lot out there who's been experiencing the same or even worse

like what i heard just now in Fardhu Ain class
about sacrifice, or in a deeper phrase - PENGORBANAN
about how Nabi Ibrahim a.s. and his beloved son, Nabi Ismail a.s.
they had just met after YEARSSS of separating from each other,
they had just started to spend time together, to exchange stories that were meant to be shared between son and dad

but on that very precious moment, Allah ordered Ibrahim to slaughter Ismail,
or to make it simple, taking away his own son's life with his own bare hands
in front of his own eyes

and yeah both of the beautiful souls accept it ,
to the extent that the slaughtering tool was sharpen and his body was tied to ensure the slaughtering process went smoothly
can u imagine that?
after hours and days and weeks and years of longing in asunder
and now they met just to bid farewell again?
ok just imagine you and your mom/dad in this position.

Allah is Most Merciful and Most Loving
He does everything for the best reasons and meanings
Ismail was replaced with a 'kibas' from Paradise
and Allah intended to test both of them as well as

believe it or not,
the story hit me hard, real hard
even though it had been told many times before
as if this time Allah is telling it right to my face "Dear Dini remember this , listen to this....."

how i can relate to this very much
how Allah reminds me of this in perfect timing
that my story is not that worse as compared to them, the holier ones

that,
parting is not always bad
sometimes (most of the times) u love them MORE

that
parting reminds you that this is not Jannah,
YET.

that
parting is a SACRIFICE (read BIG)
and right now i'm stepping on the same path at which the Prophets (a.s) had taken
and right now
this is a beautiful pain I love.







Sunday, 11 August 2013

Monolog

Aku mahu jadi yang sederhana itu
Pada pandangan manusia
Tapi yang tinggi
Pada pandangan Ilahi

..dan insan yang baru
mulai saat ini

Amiin ya Rabb..


Sunday, 26 May 2013

15 Rejab 1433H, the day

bismillahirrahmanirrahim.

semalam pergi Masjid Taman Ria for the first time for this year.
with Nana and her adik,Aiman.
Nana kata ni last time before dia pi Kolej.
kami solat Maghrib and Isya'

habis solat Isya'.
tengok keliling.
tiga orang ja jemaah perempuan including both of us.
salam and peluk.

waktu nak bangun menuju pintu keluar tu.
sebak terus. rasa ada tangan tarik jangan pergi.
ahhh tambah dgn lampu oren yg selalu menyala waktu tarawih bulan Ramadhan.
ya la, tahun lepas waktu Ramadhan, lantai masjid ni yg selalu sambut aku.
lampu tu yang suluh jemaah-jemaah dgn romantiknya.

dan ketenangan itu yang selalu teman hati aku.
tapi tahun ni?
Ramadhan aku bukan kat sini lagi. rumah Allah yang aku suka.

plus, teringat muka mak, family, jiran-jiran and kawan-kawan.

oh Allah.
beri aku kekuatan . beri dia kekuatan. beri kami kekuatan.
Engkau Pemilik segala Kekuatan.

Actually hari ni best sangat. Keluar dgn family Nana. Balik rumah kacau dia and family. Lawak, happy, gila-gila and sedih semua ada. May Allah bless them, with His Love and Guidance. :)

Monday, 29 April 2013

.egduJ

Bismillahirrahmanirrahim.

sometimes we underestimate
we judge and we hate
we jump into conclusion too quickly

its not fair
to everyone around because
we have never walk in their shoes,
we never take time to listen to their stories

not fair to ourselves because
we steal our time which is given to check every inch of us
we are the real traitor
being unjust by letting ourselves get left behind, without improvement

not fair to Allah
because as if we are taking control of His Job
Allah Knows every single little things, every atom and every frequency ever existed in humans' hearts
while we are zero in that

we forget
Allah is waiting for that person to turn to Him
while we, the ignorant, waiting to see more of his bad attitude get revealed
to create an interesting story line about him.

AStaghfirullahal'azhim.........
may ALLAH forgive us..
and may we start extending love instead of passing judgement.

Wednesday, 17 April 2013

Barzakh--Akhirah

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamu'alaikum.

It's 3.14 am. And wide awake. Tidoq awal gills kan.

Hmmm..
Nak sharing some thoughts ja.
Actually, tadi baru dengar berita gempa bumi kat Iran. India and Dubai are affected.
Anggaran 40  orang depa jumpa yang terkorban.
Tiba-tiba rasa ya Allah, ramai yang dah tamat preparation dia kat dunia ni.
Cuba bayangkan, tengah dok syok makan, berguling tidur atas katil, ubah channel TV, sembang dengan kawan.
Tiba-tiba, THE END.
Ya, TAMAT.

Yang menakutkan dan buat aku terdiam lama...
Kalau waktu tu dia fikir nak bertaubat esok.
"Sempat kot ni. Alaa sat ja" 

Dengan solat tak sempurna lagi, masih tak khusyuk, puasa pun tak habis qada lagi,
Dosa dengan Allah kita tahu dan mampu ingat.
Macamna dosa dengan manusia pulak?
Berapa banyak yang kita tak bayar hutang, yang kita sangka buruk,yang kita caci dalam hati, yang kita umpat secara terang atau berlapik konon-konon lebih berbudi bahasa la kann. Felamakss hebat teori kau.

Betul kan.
We just need to admit our mistakes to realize more about it.
Dengan diri yang macam ni ka nak jumpa Tuhan. Dengan sikitnya sebut nama Allah dalam hati dan lidah. Sikitnya ingat Dia. Malu. Sebak.

Lepas mati.
Episod kita dalam kubur pulak. Ya, ngerinya fikir pasal introduction masuk kubur pun dah tarik nafas sebaldi . Kadang-kadang cuba imagine sendiri , waktu kita dibawa masuk dalam liang lahad. Kita nampak orang kambus tanah atas badan kita.
Mula-mula langit biru, lama-lama kabur, dan gelap GELITA.

We are all alone. With our deeds.
Aku ingat satu ayat ni,

"Kematian adalah satu permulaan pada KEHIDUPAN KITA YANG SEBENAR."

Death is just a beginning to our REAL LIFE.
So, anggapan kata kematian itu penamat hidup kita adalah totally wrong.
but wait, hidup kita kat dunia ni apa maknanya?

Kat dunia, kita bersiap sedia la.
Macam nak bina rumah. Kayu, simen, pasir,paku, gerudi, bumbung semua kena ada kan.
Its up to you nak bina rumah yang elok kukuh selamat dan kita bahagia dalam tu.
Atau rumah yang tak sempat buka pintu dah roboh kena kita, and ofcourse tak bahagia langsung.

Kat dunia kita boleh gerak tangan dan kaki buat bekal yang baik.
Tapi masuk ja alam barzakh, kita just sit there and watch how our lives will begin and go on. YA WE JUST WATCH AND DO NOTHING!
sebab kita langsung takda kuasa.
Bayangkan.

To conclude,
Dunia ni tempat berlatih, bersedia, bersusah, knowing our God, membentuk diri kita, tempat kita menulis jalan cerita kita lepas ni.

Alam barzakh, permulaan hidup, introduction.

Akhirat, hidup sebenar, our real hometown, our truest laughter and cry ever, tak perlu susah payah buat baik dah, we just receive and receive and receive endlessly..

Dan disebabkan dunia bukan hidup sebenar kita, dan tak termasuk pun dalam introduction hidup kita.
Nabi dah bagi gambaran nilai dunia tu. 
Supaya kita sedar selalu.


“Demi Allah,dunia ini dibanding akhirat ibarat seseorang yang mencelupkan jarinya ke laut; air yang tersisa di jarinya ketika diangkat itulah nilai dunia ” (HR Muslim).

Dunia - air kat jari
Akhirat - Laut

Obvious enough.
InshaAllah, jom muhasabah masing-masing.
Minta maaf semua kalau ada salah silap. Tolong tegur kesalahan saya..
Allahu'alam.

Friday, 22 February 2013

Bukan Biasa II.

Bismillahirrahmanirrahim.

Aku masih ingat cerita Ustazahku .
Tahun lepas.



Ada sorang lelaki ni. Dia memang kerja keras dalam bisnes dia. Jatuh bangun tu selalu lah. Sampai satu hari dia dah dapat keuntungan yang memang walawehh la. (walaweh tu ustazah tak cakap ye) Dia kumpul duit tu selama ni sebab dia berhajatkan sesuatu. Mungkin ada keperluan dia kan.

Until satu hari , ada orang mai nak minta macam sumbangan/wakaf macam tu la untuk anak-anak yatim miskin. Sedih tengok anak-anak yatim tu, dia pandang akaun simpanan dia banyak kali. Teragak-agak. Tapi ada satu kekuatan Allah bagi kat dia, lastly dia bagi semua atau almost duit simpanan dia selama ni. Seingat aku beribu-ribu jugak la.

Dia redha. Tawakkal. Even hasrat dan keperluan dia tak dapat nak capai.

Kau tahu. Berapa lama lepas tu, ada satu company berbesar hati nak ajak dia buat projek macam tu la kot. And dia ditawarkan dengan RM SEJUTA RINGGIT !! Dengar berita ni, menangis terus. Dia teringat duit yang dia sumbang haritu.

*Waktu ni, mata ustazah berair* eh aku pun.

Allah..
Dia utamakan orang lain even dia sendiri perlukan.
Betapa kuatnya dia tawakkal.
Dia serah sepenuhnya pada Allah tanpa harap apa-apa
Dia percaya tak ada belah bagi
Dia tak takut miskin dan rugi

Sebab dia yakin
Allah akan balas.
Allah akan balas dengan jauh lebih baik
Allah jadi saksi. Allah tak mungkir janji

Kau bagi SEKUPANG
DIA bagi kau SERINGGIT,

Kau bagi SEPULUH
DIA bagi kau SERATUS

Kau bagi SERIBU
DIA bagi kau SEJUTA.

Itu baru duit
Tak cakap pasal amal
dan cinta kau pada Dia lagi.

Baiknya Allah...




Wednesday, 6 February 2013

Roses.

Bismillahirrahmanirrahim.

Guess what?

Suddenly I fall in love with white and soft peach roses.
Yes SOFT COLOURS ROSES.
eh bukan Kak Ros ya. :p

Just look at the photos I feel like pengsan jatuh tangga dan
rasa nak campak screen monitor.
boleh tak boleh tak boleh tak
Sebab cantik sangat.

Segala puji bagi Allah.
Segala puji bagi Allah.




Mood : Menunggu ros untuk muncul depan rumah. ekhem. Kbai.

Friday, 1 February 2013

Lillah.

Bismillahirrahmanirrahim.

Setiap detik.
Latih dirimu.

"Kerana Allah, untuk Allah."

Ulang, ulang ulang.
Sampai lelah itu lelah mengikutimu.

|untukdiri|

Friday, 18 January 2013

Kawan lama

Bismillahirrahmanirrahim.

Baru tadi,
teringat kawan lamaku,
yg selalu dengar luahanku dulu
tapi dia special




sebab tak da suara.




Sebak aku imbas balik masa-masa itu.
Tersenyum pun ada.

Terima kasih Allah
Terima kasih awak, :')
































www.alfarafishah.blogspot.com



Memang betullah. ada 'benda' ni boleh simpan kenangan banyak-banyak. Sebab kadang kadang otak tak sempat nak save semua. maklumlah, overload. :p



Wednesday, 16 January 2013

Bukan Biasa I.

Bismillahirrahmanirrahim


Ada sorang mak cik / miss/ kakak tu kan (this is bcause I'm not sure the status of the woman)
Dia hadiri program amal untuk Syria
Habis ja program tu
dia terus jumpa brother penganjur ni
dia kata
" Adik, akak nak derma gelang emas akak ni. Akak betul betul nak tahu tentang Syria. Betul-betul."

Tapi tahu tak rupa-rupanya

" Akak dah tak ada apa apa nak derma ni. Dompet akak kena curi semalam. SEMUA HILANG . Ini ja yang akak ada untuk bantu."

Whaaaaaaaaaaattttt???!

Sebagai manusia alaf ini,
Sebagai manusia akhir zaman ini,
Apabila ayat ni ku dengar
Aku benar benar terasa bagai dibawa ke zaman itu
Zaman Rasulullah,
Zaman iman, zaman paling indah.
Terasa, dia wanita dari abad itu

Dalam keadaan susah begitu
Dia menyerahkan hartanya
yang baginya orang lain lebih memerlukan
dalam keadaan dia yang memerlukan sebegitu

Oh Ya Allah
terasa kerdil hinanya
bila melihat jiwa sebesar wanita itu.
bila melihat iman sekukuh itu
menjadikan dia, luar biasa.

SubhanAllah,
ini lah yang dikata
yakin pada Allah melebihi segala yg dilangit dan bumi
yakin yang Dia Maha Menghitung
yakin yang Dia sentiasa bersama orang yang berbuat baik
yakin dan tawakkal

Ya Allah betapa peristiwa ini mengajarku
Untuk berjiwa besar
dan.... entah tak dapat aku ungkap di sini
kau fahamkan.

Kau tahu,
episod-episod seperti ini kalau pada zaman Rasul dan sahabat
adalah benda biasa.

Alhamdulillah.

Hati Kotor.

Bismillahirrahmanirrahim

"Nak tahu hati kita kotor, tengoklah kita suka tak nak dengar cerita buruk pasal orang lain
Suka tak nak cari cari kesalahan orang lain. Orang bahagia itu ialah orang yang tenang. Tenang itu tak akan datang selagi mana kita senang dengar keburukan orang lain "
[Prof. Muhaya]


Hati.
Apa khabar dirimu?
Tolong, 
alihkan kesukaanmu untuk melihat aib dan kekurangan kau sendiri
bukan pada mereka yang di kelilingmu itu.

Tolong,
sayang iman 
yang boleh mati
dengan kerakusanmu sendiri.

Tuesday, 15 January 2013

Sangka Buruk.

Bismillahirrahmanirrahim.

Sebelum aku terlupa.
Aku ingin sharing is caring tentang satu benda yang dah jadi macam norm dalam masyarakat.
Pernah dengar

" Eh, laki dgn tino tu couple lama dah tau. Tah ape la diorang buat selama ni dalam diam-diam kan.ishishh"

" Dia ni pakai dahla baju ketat sendat, rambut rainbow pulak, tindik lagi. eghh tak boleh la kawan, hati keras macam batu pa"

" Pesal dia ni berjam-jam bergayut.Girlfriendla kot. Ish zina hati tu zina hati! "

" Mamat ni saja kot dok lama-lama dalam masjid pdhal org semua nak balik. Tunjuk alim gitu."

OK cukup.
mungkin banyak lagi tapi ni sudah jelas kan.

Eh kita tau mana. mana tau tino tu dalam hatinya tengah tercari-cari Allah.
Mana tau, yang baju ketat tu tersentuh hati tengok cara pemakaian kita dan niat nak berubah lepas tu.
Mana tau, yang bergayut tu call mak dia yg tengah ada masalah hidup dan mati ke.
Mana tau, mamat tu nak bersih masjid / lipat sejadah lepas jemaah balik atau nak bertaubat atau kat rumah dia ada masalah ka.

OK Stop
So, inilah yg dipanggil BERSANGKA BURUK / SU'UZ ZHON/ NEGATIVE THINKING.
Tahu tak ini virus bawa maut yang pernah disebut dalam Al-Quran.

"Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebahagian prasangka itu dosa... "
[al-Hujurat, 49:12]

So, bila Allah tegaskan tu. 
Memang ada banyak sangaaaaattt keburukan dia kat kita
Sebab Allah tu sifat mustahilNya adalah SIA-SIA. Dia tak akan larang benda yg sia-sia/tak penting.

Memandangkan Allah suruh JAUHKAN or JANGAN HAMPIRI.

So, bila nampak seseorang yang tidak menyenangkan kita , ::

1) Jangan bertindak spontan.
- Maksudnya, jangan fikir apa apa selama seminit dua.Sebab masa tu kita senang dihasut syaitan untuk bersangka buruk.

2) Fikir segala macam mak nenek punya alasan yang BAIK BAIK.
- Macam, "Dia niat baik tu sebenarnya" "Dia tak tahu tu, dia lupa kot," and so on.

3) Ingatkan diri sendiri yang ....
- "Mungkin waktu ni dia jahat tahap tak ingat, tapi malam ni mungkin dia bertaubat. Dan esok dia lebih baik dari kita."

4) Tak cukup lagi?
- "Let Allah judge let Allah judge. He knows every little thing."

5) Ustaz tu cakap:
- "Kalau tak leh bersangka baik pun, jangan sangka apa apa."

6) Last but not least,cara ni agak paling berkesan.Ni nasihat dari seorang ulama tu,tak ingat nama. T_T
- Setiap kali jumpa orang, kata kat diri "Orang ni lebih baik dari aku" . InshaAllah tenang dada tu.


Aku tahu susah, just step by step la. Buat sikit-sikit but sungguh sungguh.

Aiman Azlan ada kata:
" The things that have been done may be wrong. Yes, wrong is wrong. But, it never give us the right to judge them"

Bila kita tak tahu betul ke tak kawan kita buat salah kita kena : BERSANGKA BAIK
Bila dah ternyata kawan kita buat salah : BERLAPANG DADA

To sum up,
Everyone has their own story, has their own struggle. We don't know their heart and vice versa. So stop judging and assuming.

things are not always as they seem to be.

# Mungkin orang yang kita dok kata tu, dalam diam dia mendoakan kebaikan untuk kita. T_T
Satu jari aku tunjukkan ke depan, empat jari lagi menuju pada aku. Ya ini untuk aku. Ini serius *gaya wonderpet*

How about this ? <3
(body-peace.tumblr.com)



First P.C.

Bismillahirrahmanirrahim.

Ermm errr ohoiii. Maaf, tengah tengah malam ni otak berpusing.
Dan maaf , entry ni mungkin tak ada benefit sangat buat awok awok
Tapi aku nak buat kenangan kat sini.

Kenangan first time ever in my life I did a cooking myself. Aku buat pudding caramel guna resepi yang bercampur-campur.
Sebab aku adunkan semua resipi dari sumber berbeza kat YouTube tu.
HAHA.
Actually aku buat ni dah lama. Disember lepas.

Berpeluh-peluh time tu sebab sambil kacau susu sambil lari tengok resipi. Mak marah sebab aku tak salin kat kertas, dan aku tetap defend kata "ala, ingatkan senang ja ingat ni haa. biasala tu" Padahal, dalam otak serabut dok bertekak "eh bukan 2/3 cup sugar ka, ka 3/4 nii?!! eh tu bukan............"

OK profesional tak kerja ni.*pebetul kolar*

Alhamdulillah mak,bangah and tok bagi sokongan padu pada aku.

Malam tu lepas keluarkan dari fridge, aku cuba nak terbalikkan dia macam dalam video tu. Dengan bantuan mak ya. And then.....................................

Yes Alhamdulillah! Even sikit je 'terpeleot' , still ada rupa dan ciri pudding caramel sejati. Hehe.

Comment from mak :
" Okay. Terlebih manis sikit. "

Comment from bangah :
" Ok ja, macam kat kedai" 

Hamboii. Tak tak. Mungkin itu untuk mengelakkan aku tanya lebih banyak lepas ni. haha.
Seriously, aku rasa macam terlebih gula pun ada.
Anyway, alhamdulillah bersyukur dapat buat walaupun tak cukup rasa. And I feel so happy because can enjoy the precious moment with my family .



That day, I realize, I don't just enjoy cooking. But I love to see people smiling when they taste them. That way, I will be far more happy.

^_^





Sunday, 13 January 2013

NSMF

Bismillahirrahmanirrahim.

25 Januari 19 _ _



"We choose our friends, fate choose our sisters."
Actually, Allah did choose our sisters/siblings.
And I am so grateful to have one.

Jarak umur antara aku dan dia
Jauh beza.
Sebab tu
memori dengan dia macam samar-samar
tapi hubungan kami adik beradik
buat kami rapat macam bersama sejak lahir lagi
Hebat tak
alhamdulillah

Bergaduh, bertekak, tak puas hati tu selalu lah
Rasanya abang-abang pun dah lali, mungkin

Kalau jadi kakak, tak sah kan kalau tak nasihat
Atau bahasa lebih comel 'membebel'.
Dia sangat sebati dengan sifat suka ambil berat tu,
Turun dari arwah abah.

Ambil berat tentang mak abah and adik-adiknya
Selalu tanya itu ini,
Stay up to date dengan family
Kadang-kadang dia call dua tiga empat kali dalam masa dua hari macam tu
Kadang-kadang tengah tengah malam
 You know what did she ask?
 "Mak,semua sihat?OK?"
*poker face*

Kami semua tahu,
Dia call sebab dia rindu,
Kerana kami lebih atas dari kawan dia , dalam hatinya mungkin

Selalu bagi nasihat kat adik adik
Even we don't ask for it
I know sometimes a bit annoying
HAHA,

Dalam banyak-banyak bebelan darinya,
Aku sedar dia seorang yang mudah diminta tolong
Atau menolong
Sampai kadang kadang,
Sanggup bersusah, kerut dahi dahi

Sewaktu sebelum SPM lagi,
Dia laju ja carikan aku maklumat tentang biasiswa lepasan SPM
Biasiswa Mesir, Zakat Kedah
Dia pun suka peringatkan kami
Solat dhuha, dan tahajud
Moga-moga, amiin.

Sebelum Februari 2009,
Sebelum abah pergi,
Aku ingat ada baca tulisannya di mana entah
"Kalau boleh ditukar kejayaanku ini dengan kesihatan abah, pasti ku tukar"

And I know,
She is an excellent student.

Oh ya, dia ada panggilan untuk kami,
Bangah- Mattomen
Uteh- Abang Kudin
Me- Scenta

Aku tahu entah apa apa,
So janganla tanya :p

Buat kakak sulungku,
Nurus Sa'adah binti Mohd Fadzil
Semoga Allah merahmati, membimbing dan membantumu selalu
We all love you,

Sincerely,
Your youngest sista ever, (forever YOUNG)
^_~

Tuesday, 1 January 2013

Monolog

Diam tak bererti dalamku zero.
Tapi, namamu selalu dekat dalam doaku.

Maybe.

Bismillahirrahmanirrahim

Maybe, somewhere someday, in less miserable time,
We will see each other again.

Oh today 01012013
Alhamdulillah for this new chapter.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...