Friday, 1 June 2012

Powers inside you I .

Bismillahirrahmanirrahim.


OKay memandangkan saya tak akan ada masa yg banyak (masa terhad) . so saya nak ringkaskan post-post saya la.. sekian terima kasih.. heee
moga bermanfaat.




Pengajaran hari ini :


Alhamdulillah. Baru-baru ni saya tersedar banyak perkara. (I mean alot). Alhamdulillah very thankful of that.


1) Put your full TRUST in Allah.
Kita merancang, tapi ingat Allah juga merancang untuk kita. and He is the Best Planner. He knows everything. He  knows you better than you know yourself. jadi bila benda tak jadi seperti yang kita rancang , Allah sebenarnya dah tetapkan yang terbaik untuk kita. Trust , you will be happy!


2) Believe that Allah is loving and protecting you, always.
So, no one can harm you. No one can bring you down. No one can make you feel inferior. Dia Maha Penyayang kan? Believe , you will be happy!


3)  Everything happens for a reason.
Allah tak akan biarkan sesuatu itu berlaku , tanpa ada hikmah yang diselitkan disebaliknya. Allah itu sifatNya tak akan melakukan keSIA-SIAan. Even for the smallest bacteria has its own benefits . Lalat pun , tahu? (lepas ni sila bela lalat) . 


4) Be thankful , grateful.
Setiap kali kita makan , tengok cermin , tengok diri , pakai baju , bersyukurlah dan rasa cukup apa yg Dia bagi. Apa yang kita ada ni , contohnya , kulit kita agak gelap ka, itu sebenarnya lebih BAIK dari apa yang kita tak ada (kulit putih / kuning langsat / merah / biru...). Bersyukur sebab ramai lagi yang tak dapat makan sedap-sedap , pakai baju cantik etc. Bersyukur sebab kita masih hidup , it means Allah hadiahkan hari baru untuk kita bertaubat / tambah amal. masyaAllah , ramai lagi yang sedang terlantar sakit . sentiasa dalam ketakutan memikirkan kesihatan makin merosot. MasyaAllah, saudara kita di Palestin dan Syria sekarang , setiap hari / malam dengar bunyi bom , saksikan keluarga sendiri kena bunuh , sentiasa dalam ketakutan.


Ok , at this point , rasa nak menangis sangat. Betapa tak bersyukurnya kita (saya). ::


“Hanya sedikit di antara hamba-hamba-Ku yang bersyukur” - Saba'(34:13)


Sebenarnya, b-a-n-y-a-k-k-k-k lagi nikmat Allah. Visible or invisible. Tiny or big. Good or bad(in our sight only). 


So, mulai sekarang , berterima kasih pada Allah walau sekecil-kecil perkara. Lihat pada diri. Don't compare with others who you think is better than u.
Syukur , you will be happy!


To be continued..
(all that have been written down here are actually more to remind myself) andddd
(apparently, the writer did not know how to shorten the entry. hehe) ^^)



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...