Wednesday, 12 September 2012

The one feeling. That Allah had grant us with.

Bismillahirrahmanirrahim..

Aku bukanlah peminat cerita lawan lawan or perang perang . Tapi ....

****

Tadi baru ja habis tengok cerita How To Train Your Dragon. Mula-mula tu memanglah rasa "cerita apalah ni  mana yang bestnye orang kata tu?" . Sebab tak berapa minat cerita yang tahpape (maksudnya ada makhluk-makhluk asing bagai)

But, I was wrong. Movie ni berjaya menyentuh hati aku dengan caranya tersendiri. Pengajaran dia sangat mendalam. Mengisahkan orang Viking yang memang tough tough ni dilatih dari kecik untuk bunuh Dragons yang selalu datang ke village depa. Tujuannya untuk dapatkan makanan. Dalam ramai ramai tu , ada seorang yang nampak ja lemah tapi hati dia baik. His name's Hiccup(bukan sedu ye).
Dia tak mahu jadi orang Viking walaupun papa dia ketua kat situ.
From this point, I learnt that we dont have to try to be somebody we are not.

This is amazing sebab Hiccup ni hidup dalam society yang amat bertentangan dengan jiwa dia. Yet he still firm with his principle and choice. Remember the hadith mentioning about Ghuraba'? :)

OK.

One day, dia jumpa satu Dragon ni keturunan NIGHT FURY. Dragon ni masih lagi tak dijumpai oleh mana mana orang Viking sejak beratus tahun. Dan paling digeruni.. Tapi kan di celah ke'mandom'an nya , terselit juga keberanian dia bila dia selamatkan dragon tu.

To shorten , Hiccup namakan pet baru  dia ni sebagai Toothless.
Setelah sekian lama diorang kawan , Hiccup baru sedar yang apa orang Viking buat selama ni sangat sangatlah salah.. they have been misunderstood for all of this time.
Dragon-dragon tu actually so sweet and nice , just like any other pet! (err dalam cerita ni saja kot)
Satu lagi, aku suka dengan Toothless . It reminds me a lot of Shummi Suki . Huhu macam aku dengan shummi pulak dalam cerita ni , seriously. :)



The main point is , cerita ni mengajar kita erti kasih sayang antara makhluk dan nilai nilai kemanusiaan.

Satu part tu , Hiccup beritahu sebab apa dia tak boleh bunuh Toothless waktu first time jumpa


" I couldn't kill it , cause I saw myself inside it "

*mata tak berkelip

In the end, aku boleh nampak betapa sayangnya haiwan haiwan ni pada manusia. Betapa sayangnya Toothless pada Hiccup and vice versa. Even they speak in different language , have different life , totally different in every aspect . But one thing for sure, they share the same feeling. Love.

We tend to hate something mostly because we don't understand it. So, kita tak sepatutnya benci sebelum kita tahu dan faham yang sebenar-benarnya tentang sesuatu perkara tu.
This is one of our biggest mistakes in life , as human being.

Ekhem cerita ni sebenarnya jauh lebih amazing , funny and meaningful. So, watch it yourself for extra effect. Seriously ia mengajar tentang hubungan kita sesama makhluk , especially yang tidak berakal . Mereka juga punya perasaan seperti kita.

And yeah I admit that Toothless is very sweetie cutie like a cat. Meoww

# Dengan satu rahmat yang Allah turunkan ke bumi ni , haiwan dan manusia sudah saling menyayangi tanpa syarat, besarnya cinta Majnun pada Laila, Khadijah pada Muhammad, Muhammad pada ummatnya yang berbilion. Bagaimana dengan 99 rahmat lagi yang Allah akan beri di Syurga nanti ? MasyaAllah <3 
Thank u Allah
^^


1 comment:

  1. Ya Allah cerita ni feveret saya tauu~~~ T_T mmg sgt inspirational sobss

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...